همه چیز درباره شکستگی صورت

صورت انسان از تعدادی استخوان تشکیل شده است. این استخوان ها نیز همانند سایر استخوان های بدن در اثر ضربه دیدن و یا تصادف ممکن است دچار شکستگی گردند. شکستگی صورت ممکن است در صورت عدم درمان دچار تغییر در چهره فرد گردد. استخوان های صورت نسبت به سایر استخوان های دیگر بدن نازک تر هستند و همین عامل آنها را مستعد آسیب می‌کند افرادی که دچار شکستگی صورت می گردند، بهتر است در سریع‌ترین زمان ممکن به بهترین جراح فک و صورت مراجعه نمایند. متخصصین فک و صورت با توجه به بررسی جزئیات صورت بهترین روش درمانی را انتخاب می نماید. دراین مقاله به موضوع شکستگی صورت می‌پردازیم. پس با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.

دلایل شکستگی استخوان صورت

زمانی که یکی از استخوان های صورت بر اثر موارد مختلفی دچار آسیب دیدگی می‌شود، به اصطلاح گفته می شود شکستگی صورت رخ داده است. ایجاد آسیب دیدگی های استخوانی در ناحیه صورت و بخصوص در ناحیه کاسه چشم موجب شکستگی صورت می گردد. از جمله دلایل این عارضه عبارتند از:

  • تصادف بخصوص با وسایل نقلیه موتوری
  • ضربه دیدن صورت
  • آسیب‌های مرتبط با ورزش بخصوص ورزشهای رزمی
  • زمین خوردن و سقوط
  • حوادث محل کار
  • دعوا کردن و حمله فیزیکی

این شکستگی استخوان‌های صورت، می‌تواند مشکلات دیگری را نیز برای فرد بوجود بیاورد. به طورمثال در اثر تصادف با وسایل نقلیه، همیشه ممکن است علاوه بر استخوان‌های صورت، سایر نقاط ناحیه سر را نیز با مشکلات مهمی مواجه کند.

انواع شکستگی استخوان صورت

شکستگی استخوان های صورت از نظر ظاهری به دو دسته بسته و باز تقسیم می‌شوند. در قسمت زیر به این دو دسته و شایع ترین شکستگی های صورت می‌پردازیم.

  • شکستگی بسته: در این نوع شکستگی هیچ گونه زخم و یا تغییری در سطح پوست رخ نمی دهد. بعبارت دیگر پوست در این نوع شکستگی پاره نمی شود بنابراین خونریزی هم نداریم.
  • شکستگی باز: دراین نوع شکستگی استخوان های صورت، پوست صورت پاره می شود و خونریزی اتفاق می‌افتد. این شکستگی خطرات بیشتری از نوع بسته دارد. بعنوان مثال می توان به عفونت اشاره نمود.

شایع ترین شکستگی های صورت عبارتند از: شکستگی بینی، شکستگی استخوان پیشانی ، شکستگی استخوان کاسه چشم، شکستگی های زیگوماتیک، سایر شکستگی ها شامل حدقه چشم، استخوان گونه و فک بالا و پایین ( شکستگی فک ) و شکستگی های میانی صورت .

علائم شکستگی استخوان صورت

علائم شکستگی صورت بسته به ناحیه درگیر صورت و شدت آن متفاوت می‌باشد. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • از بین رفتن برجستگی گونه در صورت شکستگی گونه
  • بی حسی صورت مانند نواحی لب، بینی و گونه.
  • وجود کبودی و تورم در صورت
  • احساس درد و ناراحتی و یا حساسیت
  • باعث ایجاد تغییر در ظاهر و بد شکل شدن فرد می‌شود.
  • اگر کاسه چشم شکسته شود، ممکن است این موارد ایجاد شود: تاری دید، دو بینی یا دید نقاط در حال پرش، متورم شدن پلک ها، کاهش دامنه حرکتی چشم ها یا درد به هنگام حرکت چشم و همچنین برآمدگی کره چشم
  • اگر ناحیه بینی شکسته شود، ممکن است باعث این موارد شود: مشکل در تنفس از طریق بینی و خونریزی بینی .
  • علائم شکستگی فک شامل: بیرون آمدن آب دهان، مشکل در جویدن یا صحبت کردن، درد به هنگام باز کردن دهان و همچنین باعث ایجاد لقی، شکستگی و یا از دست رفتن کامل  یک یا چند دندان می‌شود.

اقدامات لازم هنگام شکستگی صورت

در صورت آسیب در ناحیه صورت  باید در سریع ترین زمان ممکن به جراح فک و صورت حاذق مراجعه نمایید. این موارد شامل: زخم های باز که می توانید استخوان را ببینید، ایجاد ترشحات خونی یا شفاف از بینی، تاری یا دوبینی یا مشکلات حرکت چشم، مشکل در بلع یا تنفس، جابجایی فک یا بینی، فک بالا و پایین که به درستی به هم نمی رسند یا درد به هنگام حرکت دادن فک، لق شدن دندان ها، در صورت وجود درد، تورم، سرخی، کبودی و بدشکلی در صورت و از دست دادن عملکرد طبیعی صورت.

جراح برای بررسی بیشتر و تشخیص بهتر یک سری آزمایشات، رادیوگرافی(توموگرافی کامپیوتری (CT) رایج ترین تست تصویربرداری است که برای تشخیص شکستگی صورت از آن استفاده می شود.) و سی تی اسکن تجویز می‌نماید. فرد مصدوم همچنین باید یک سری کارها را رعایت کند مانند: رعایت بهداشت دهان و دندان، تغذیه مناسب با توجه به دستور پزشک، عدم تغذیه 8 ساعت قبل از عمل جراحی و در صورت پدید آمدن زخم در ناحیه شکستگی صورت حتما باید محل زخم را ضدعفونی کند.

عوارض شکستگی صورت

شکستگی استخوان صورت می تواند ظاهر افراد را تغییر دهد و عملکرد طبیعی صورت را مختل کند. برای مثال فردی که دچار شکستگی فک می‌شود در خوردن غذا دچار مشکل می شود. فردی که دچار شکستگی بینی می‌شود ممکن است در تنفس از طریق بینی مشکل داشته باشد.

ضربه به صورت همچنین می تواند منجر به عفونت، خونریزی داخلی و مشکلات عصبی نیز شود. به عنوان مثال، برخی از شکستگی های استخوان صورت می توانند باعث نشت مایع مغزی نخاعی (CSF) شوند. برای کاهش خطرعوارض شکستگی استخوان های صورت، باید بلافاصله پس از ضربه به پزشک مراجعه کرد.

عوارض طولانی مدت شکستگی صورت چیست؟

بیشترافراد ممکن است اثرات طولانی مدتی به دنبال شکستگی صورت نداشته باشند. با این حال، عوارض طولانی مدت ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مشکلات سینوسی
  • مشکلات تنفسی
  • تغییر در حس چشایی یا بویایی افراد.
  • سوزن سوزن شدن یا بی حسی اجزاء مختلف صورت.
  • مشکلات مربوط به بینایی
  • سردرد
  • حساسیت در سر یا صورت

درمان زود هنگام می تواند خطر عوارض طولانی مدت را کاهش دهد.

شکستگی صورت چگونه درمان می شوند؟

شکستگی های صورت به روش های مختلفی درمان می‌شوند. درمان شکستگی های صورت به محل و میزان آسیب صورت بیماران بستگی دارد. در قسمت زیر به برخی از این روش های درمان اشاره می‌کنیم.

  • درمان دارویی:  پزشکان مسکن ها و همچنین کورتیکواستروئیدها را برای کاهش تورم تجویز می‌کنند.همچنین ممکن است در صورت وجود خطر عفونت، آنتی بیوتیک نیز تجویز کنند.
  • درمان شکستگی صورت می‌تواند شامل کاهش و تثبیت باشد. در قسمت زیر این دو روش را توضیح می‌دهیم.

کاهش: کاهش به معنی تنظیم مجدد استخوان های شکسته و قرار دادن آنها در موقعیت های صحیح خود می‌باشد. که شامل کاهش بسته و باز می‌باشد.

کاهش بسته: کاهش بسته شامل بهبودی استخوان های شکسته بدون جراحی است. این بدان معناست که پزشک می‌تواند به صورت دستی استخوان‌های صورت شما را بدون ایجاد برش (بریدگی) تنظیم مجدد کنند.

کاهش باز: کاهش باز  برای بهبودی استخوان های شکسته صورت با کمک جراحی می‌باشد. در این مورد، شکستگی ها برای تنظیم مجدد دستی بسیار پیچیده هستند. بنابراین پزشک باید ناحیه مورد نظر را با جراحی تنظیم کند تا استخوان های صورت تنظیم مجدد شوند.

تثبیت: نگه داشتن استخوان ها درموقعیت جدید خود برای بهبودی است. تثبیت معمولا مستلزم ثابت نگه داشتن استخوان های آسیب دیده و جلوگیری از حرکت در طول دوره بهبودی است. گاهی اوقات این روش نیاز به صفحات جراحی، پیچ و سیم دارد.

  • جراحی ترمیمی صورت: ترومای شدید صورت (شکستگی پیچیده یا چندین استخوان شکسته) ممکن است به جراحی ترمیمی نیاز داشته باشد. دو هدف اصلی از جراحی ترمیمی صورت وجود دارد: عملکردهای مناسب (مانند بینایی، جویدن، بلع یا تنفس از طریق بینی) را بهبود می‌بخشد و ظاهر افراد را تقویت می‌کند.

مدت زمان بهبودی شکستگی صورت

مدت زمان بهبودی شکستگی استخوان های صورت برای افراد مختلف متفاوت است. بهبودی شکستگی صورت به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله میزان ضربه به صورت، درمان و ظرفیت درمانی بدن بیماران. افرادی که تحت عمل جراحی ترمیمی صورت قرار می‌گیرند معمولا متوجه می‌شوند که تورم و کبودی بعد از حدود دو هفته از بین می‌رود. اما بهبودی کامل ممکن است تا چند ماه طول بکشد.

چگونه می توانیم خطر شکستگی صورت را کاهش دهیم؟

هیچ راهی برای جلوگیری کامل از شکستگی صورت وجود ندارد. با این حال، می توانید اقداماتی را برای پیشگیری و کاهش میزان آسیب انجام دهید. این اقدامات عبارتنداز:

  • هنگام رانندگی با وسیله نقلیه موتوری از کلاه ایمنی و در صورت استفاده از ماشین از کمربند ایمنی حتما استفاده کنید.
  • هنگام ورزش از تجهیزات حفاظتی مناسب مانند کلاه ایمنی، ماسک صورت یا محافظ دهان و غیره استفاده کنید.دستورالعمل های ایمنی در محل کار را رعایت کنید و در صورت نیاز از پوشش سر محافظ استفاده کنید.

در این مقاله قصد داشتیم تا شما را با شکستگی استخوان های صورت و دلایل، عوارض و درمان آن آشنا سازیم امیدواریم این مطالب به شما کمک کرده باشد. اگرسوال دیگری در رابطه با جراحی فک و صورت از ما دارید در قسمت کامنت ها برایمان ارسال کنید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]