Table of Contents

یکی از مهمترین اجزای بدن دندان می باشد. دندانها نقش بسیار مهمی در تغذیه و هضم غذا دارند. علاوه بر آن در تکلم، فرم طبیعی صورت و زیبایی صورت هم نقش دارد. دندانها در تمامی مهره داران دیده می شود و تکامل یافته ترین نوع دندانها در انسانها مشاهده می گردد. انسانها دارای چندین نوع دندان می باشند. دراین مطلب قصد داریم به اختصار انواع دندان در انسانها را برایتان شرح دهیم.
دندان شیری (Deciduous Tooth)
دندانهای شیری اولین دندانهایی می باشد که درون دندان انسان رشد نموده و پس از چند سال جای خود را به دندانهای دائمی می دهد. تعداد این دندانها ۲۰ عدد می باشد.در هر فک ۱۰ عدد می باشد. تکامل دندانهای شیری از دوره جنینی شروع می گردد و از ۶ ماهگی در می آیند. این دندانها پایه و اساس دندانهای اصلی می باشند. به همین علت مراقبت از آنها بسیار مهم می باشد. رعایت بهداشت دهان و دندان برای این دندانها بسیار مهم می باشد.
انواع دندان دائمی (Dermanent Tooth)
تعداد این دندانها بیشتر از دندانهای شیری می باشد. به گونه ای که تعداد کلی آنها ۳۲ عدد دندان و ۱۶ عدد در هر فک می باشد. به ظور کلی در نیمه هر آرواره دو دندان پیشین، یک عدد دندان نیش، دو دندان آسیای کوچک و سه دندان آسیای بزرگ قرار دارد. رویش دندان های دائمی از شش ماهگی شروع می گردد. آخرین دندان های آسیای بزرگ که به نام دندان های عقل شناخته می شوند، در سنین بیست سالگی در میآیند. ۳۲ دندان دائمی، به شرح ذیل تقسیم بندی و نامگذاری شدهاند:
دندان های پیشین یا پیش یا قدامی و یا انتریور (Anterior Tooth)
تعداد این دندانها ۸ عدد می باشد و در هر فک ۴ عدد می باشد. به چهار دندان جلویی در فک بالا و پائین دندان های قدامی گفته می شود. شکل دندان های قدامی بزرگ، تخت و دارای لبه تیز و باریک هستند. از این دندانها برای بریدن لقمه استفاده می گردند. تعدادریشه این دندانها یک عدد می باشد و به اصطلاح تک ریشه ای هستند.
دندان های نیش (Canine Tooth)
تعداد این دندانها ۴عدد می باشد. محل موقعیت این دندانها در دو طرف دندانهای قدامی در دو فک بالا و پایین می باشد. شکل و ساختار این دندانها ضخیم می باشد و سر آنتیز و بررنده می باشد. این دندانها مناسب ترین دندانها برای تکه کردن وبریدن قطعات گوشت می باشند.
دندان های خلفی (Posterior Tooth)
دندان های آسیای کوچک (Premolar Tooth)
تعداد این دندانها ۸ عدد می باشد. موقعیت آنها در کنار هر دندان نیش می باشد. کنار هر دندان نیش ۲ عدد دندان آسیای کوچک می باشد.این دندانها فاصله بین دندانهای نیش و دندانهای آسیای بزرگ را پر میکنند. ساختار آنها به گونه ای است که سطح روی آنها پهن و با لبه های تیز و عاج دار می باشد. این دندانها از نظر تعداد ریشه متفاوت می باشند. بطوریکه دندان های آسیای کناردندانهای نیش دو ریشه می باشند. ولی دندانهای آسیای کوچک کنار دندانهای آسیای بزرگ یک رشته دارند. دندانهای آسیای کوچک در فک پایین هم همگی تک رشته ای هستند.
دندان های آسیای بزرگ (Molar Tooth)
۱۲ عدد دندانهای انتهایی درفک های بالا و پایین، دندانهای آسیای بزرگ می باشند. سه عدد دندان در هر فک که به ترتیب دندانهای آسیای اول، دندانهای آسیای دوم، دندانهای آسیای سوم نامیده می شود. به این دندانها، دندانهای مولار، آسیای شش سالگی هم می گویند.
دندان عقل (Wisdom Tooth)
به دندان های آسیای بزرگ سوم، دندان عقل می گویند. این دندانها در انتهای فک ها قرار دارند. آخرین دندانهایی هستند که در انسانها می رویند. این دندانها معمولا بین ۱۶ تا ۲۰ سالگی شروع به رویشش می کنند. از آنجایی که دندان عقل، آخرین دندانی می باشد که می روید، معمولا جای کافی برای رشد ندارد. معمولا رشد این دندانها با مشکل می باشد. در برخی مواقع ممکن است دندانهای عقل زیر سایر دندانها یا استخوان فک نهفته یا نیمه نهفته باشد. این مشکل ممکن است موجب پوسیدگی دندانهای کناری، کج شدن سایردندانها، پوسیدگی خود دندان و مشکلات لثه ای گردد. دراغلب انسانها این دندانها را با استفاده از درمان جراحی از دهان خارج می کنند.